Vælg en side

Som forbruger er du sikkert allerede bevidst om de mange miljømæssige problematikker, vi står med, og måske er du én af mange, der ønsker at tage ansvar for at hjælpe kloden i en mere positiv og hensigtsmæssig retning.

En bæredygtig garderobe kan være flere ting – bæredygtighedskonceptet har nemlig flere elementer, og der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du gerne vil bidrage til at hæmme udviklingen af klimakrisen. Læs med herunder, hvor du får vores tre bedste råd til at shoppe bæredygtigt.

Køb kun tøj der matcher din eksisterende garderobe

Når du shopper, bør du altid og udelukkende købe tøj, der matcher dine øvrige beklædningsgenstande. Jo mere af dit tøj der passer sammen, jo større er sandsynligheden for, at du får det brugt, og det er bæredygtig shopping.

Hvis du vil komme overproduktion og ressourcespild til livs, så skal dit tøj gerne slides op – ikke samle støv i skabet til det en dag bliver smidt ud.

Shop i genbrugsbutikker

Der findes både online og fysiske genbrugsbutikker, hvor du kan finde masser af kvalitetstøj til billige priser.

Den store synder i miljøpåvirkningen, når snakken handler om tøj, er selve produktionen. Når du køber genbrug, medvirker du ikke til at øge en efterspørgsel på et givent stykke tøj, ligesom at det stykke tøj, der nu får nyt liv, ikke ender i statistikken over ressourcespild i forbindelse med en overproduktion af tøj.

Vær’ kritisk når du køber tøj

Der er i tiden meget fokus på de store tøjfabrikanters ansvar i klimakrisen, og med god grund – der er meget forskel på, hvordan tøj produceres, og ikke alle fabrikanter er lige miljøbevidste.

Det kan være svært at gennemskue, hvilke mærker der er miljørigtige og hvilke, der ikke er – og så alligevel ikke. For faktisk findes der også certificeringer indenfor tøjproduktion, som du kender det fra for eksempel madvarer. Når du er lidt opmærksom og selektiv i dine tøjvalg, så kan du altid købe tøj af producenter, der tager hensyn til miljøets påvirkning både i materialevalg og i fremstilling.

For inspiration og eksemplificering kan du besøge NorthOrganic.dk, som er et godt bud på en tøjbutik, der har gjort det til en mærkesag kun at forhandle bæredygtige tøjmærker. Butikken har blandt andet et stort udvalg af bambus tøj, der er kendt for sine mange gode egenskaber – her i blandt bæredygtighed.